Jonas Gustavsson är överskattad

Nu ”sågas” Jonas Gustavsson av en amerikansk krönikör. Helt rätt.

Cirkusen runt Jonas Gustavsson har helt spårat ut. Gustavsson, även kallad ”Monstret” har blivit totalt uppskriven och är nu om möjligt ännu mer överskattad än efter slutspelet och VM.

Jonas Gustavsson är en bra målvakt, men inte så bra som alla verkar tro. Gustavssons absoluta (och enda) styrkor är att han är duktig på att placera sig rätt och göra sig stor. Det är därför som det ser ut som att alla skjuter rakt på honom, när det i själva verket är Gustavsson som står helt rätt placerad. Så visst, Gustavsson är en bra målvakt, men en sådan målvakt gör sig endast bra i lag med ett kompakt försvarsspel. Till exempel gör sig Gustavsson bra i ett topplag i Elitserien. Skulle Gustavsson i stället stå i ett lag som Södertälje så skulle lovorden inte vara desamma.

En placeringssäker målvakt som är bra på att göra sig stor klarar sig när han får koncentrera sig på skytten. För att kunna koncentrera sig på skytten måste försvaret plocka bort eventuella passningsalternativ. Jonas Gustavsson har inte som svaghet att förflytta sig i sidled, men han har det inte heller som någon styrka. I lag där passningsalternativen finns skulle han inte kunna gå ut och möta skytten för att göra sig stor. Skulle han göra det skulle ett sidledspass komma och Gustavsson skulle bli idiotförklarad.

En annan svaghet som jag såg hos Gustavsson i VM var hans reflexer. Då han i Elitserien klarat sig på att läsa spelet och göra sig stor har hans reflexer inte riktigt satts på prov. Men mot Kanada syntes det lång väg hur Gustavssons reaktion vid ett flertal tillfällen kom efter att pucken träffat plexit bakom målet. Det är naturligtvis allderles för sent i de lägen där en reflexräddning är nödvändig.

Hur kommer då Gustavsson att klara sig i NHL? Tjaa, han behöver naturligtvis jobba på sina reflexer. Allt sker mycket snabbare i NHL och snabba reflexer är nödvändigt. Skotten är dessutom mer välriktade, då världens bästa spelare finns i NHL. Reflexer, sa jag!

Å andra sidan är också försvarsspelarna bättre. Hamnar Gustavsson i ett bra lag som har koll på sina motståndare kan han, precis som i Färjestad, möta skyttar och täcka av vinklar vilket gör att reflexerna blir mindre viktiga. Gustavssons skriskofärdigheter vet jag ingenting om, men eftersom spelet är snabbare och ytorna mindre så måste han vara snabb ut mot skytten när spelet ställer om. Det, tror jag, blir nyckeln för Gustavssons succé kontra fiasko i NHL.