Micke Lind

Micke Linds vara eller icke vara i Brynäs trupp för säsongen 2009-2010 är en komplex fråga. Samtidigt som det finns många fördelar med att behålla Lind i laget så finns det också ett flertal saker som talar för att det bästa vore att ”släppa” honom.

Fördelarna först: Micke Lind är en spelskicklig center. Han har varit oerhört viktig för Brynäs de senaste åren, inte minst i power play. När Lind blev skadad under säsongen så kollapsade också Brynäs PP-spel. Micke Lind är en mycket kompetent playmaker.

När Lind kom tillbaka från långvarit skadeuppehåll inför kvartsfinalserien mot Färjestad så var han ringrostig. Trots detta tycker jag att han såg vass ut. Han hittade passar som, trots att de inte ledde till mål, visade att han fortfarande är den playmaker vi sett honom vara de senaste säsongerna. Den spelartypen är inte helt vanlig i Brynästruppen och är inte heller allt för lätt att hitta.

För att se det lite mer negativt så är Lind gammal och skadedrabbad. Att förlita sig på Lind som förstecenter är omöjligt eftersom han kanske inte spelar delar av säsongen eller helt enkelt blir för gammal och inte hänger med. Jag tycker defenitivt inte att Brynäs ska förlita sig allt för mycket på Lind. Signar man honom för ytterligare en säsong så är det snarare som 2:a eller 3:e center som även kan ingå i en PP-formation.

Micke Lind har antagligen en ganska hög lön. Är Micke skadad så kickar försäkringen in, men det går inte att budgettera med att en spelare ska vara skadad delar av säsongen.

Som vi Brynäsare lärt oss av förra säsongens Sjödda-eppisod så får spelarna, precis som ”vanliga” arbetare, löneförhöjning varje år. Detta trots att lönen är prestationsbaserad och att prestationen rimligtvis blir mindre när spelaren blir äldre. Därför är det rimligt att tro att Lind inte kan räkna med någon jättelik lönesänkning. Behålls Lind så är risken stor att han blir dyr.

Min åsikt är att Lind borde signas för ytterligare ett år i Brynäs. Detta baserar jag helt på det sportsliga. Jag tror att Micke har mer att ge, och playmakers som Lind brukar kunna hålla längre än spelare som lever mycket på snabbhet och/eller fysik. Däremot tycker jag inte att allt för stora pengar ska läggas på Lind. Sundlöv har en bra förhandlingssituation då Lind antagligen ogärna flyttar på sig, har blivit äldre och varit borta större delen av den gågna säsongen. Att Lind skulle få en löneförhöjning är uteslutet, men frågan är om pengarna på Lind är bäst spenderade på just honom. Här gäller det att Sundlöv klarar av att förhandla med, vad jag gissar, sin kompis och ser till Brynäs bästa. Behåll Micke Lind – med drastiskt sänkt lön.