Sundlöv förlänger

Brynäs har valt att förlänga med sportchef Michael Sundlöv. Sundlöv, som tidvis blivit väldigt hårt kritiserad, har lett Brynäs sportsliga sida under en längre tid och har stor del i den lyckade juniorsatsning som klubben gjort.

Den kritik som Sundlöv fått har till stor del berott på ett par misslyckade värvningar av utländska spelare. Det började under lockout-säsongen, då Sundlöv värvade en helt otränad och omotiverad Tyler Arnason. Arnason gjorde inte ett rätt i Brynäs då han kom in under en kris-period när laget kämpade för att slippa kvalserien, och förpassades snabbt hem till Nordamerika igen.

Efter det så har Sundlöv stått för några riktigt bra värvningar. Jag tänker framförallt på de fynd han gjort i Läck, Hietanen och kanske framförallt Granström samt Ekholm.

Som sportchef är det oerhört viktigt att vara säker på sina värvningars förmåga. Detta gäller främst för de dyra spelare som kommer in och är tilltänkta ”stjärnor”. Här har Sundlöv haft mindre tur. Spelare som floppat har varit en drös och Sundlöv har framförallt haft otur med finska spelare. Det verkar faktiskt vara ett misslyckande i sån stor grad att Brynäs inte längre värvar finska spelare i samma utsträckning som de andra elitserielagen. Somervuori är ett undantag, men i hans fall så låg spel i FBK bakom och Sundlöv kunde vara säker på hans förmåga.

Efter de misslyckade värvningarna och den kritik som följde därefter så har Sundlöv byggt upp en organisation runt sportchefsrollen. Framförallt har en scoutinggrupp där Leksandsdödaren Anderss ”Masken” Carlsson ingår. Det ter sig oerhört underligt att med tanke på de enorma misslyckanden ”Masken” hade som sportchef välja honom till en scoutinggrupp, men min poäng är att man satt ihop en scoutinggrupp som ska scouta spelare åt Brynäs. Det är ett steg i rätt riktning.

Att vara sportchef innebär inte endast att man ska värva spelare. Ungdomssatsningen, som jag redan nämnt, är till stor del under Sundlövs vingar. Brynäs har, med Sundlöv och Thelin i spetsen, blivit en a Sveriges bästa, ja varför inte sticka ut hakan och påstå att de är Sveriges bästa, plantskolor för unga ishockeyspelare. Man har lyckats så till en grad att man dominerar JVM truppen och har nästan halva A-laget med juniorer eller förstaårsseniorer. Ett misslyckande här anser jag är att de unga spelarna inte får chansen att ta det ansvar som jag tror de skulle kunna ta i A-laget och på så sätt inte utvecklas i den utsträckning de skulle kunna. Ofta har de unga spelarna fått chansen för att en annan spelare blivit skadad och då visat att man klarat uppgiften, vilket gett dem en ordinarie plats. Sundlöv kan dock inte lastas för detta då han inte tar ut laget.

Som spelare var Sundlöv en hetlevrad målvakt som inte tvekade att slå motståndare med målvaktsklubban. Som sportchef har han också visat prov på hett temperament. Inte minst när hela Jämtin-affären ägde rum. Mer än att det var negativt för Brynäs och till stor del Sundlövs ansvar behöver inte nämnas.

Trots den kritik som riktats mot Sundlöv så tycker jag det är rätt att förlänga med honom. Sundlöv har gjort en hel del bra värvningar och lyft juniorsatsningen inom Brynäs. Att han fått hård kritik vid vissa tidpunkter ingår i hans jobb, och det gäller för oss Brynäsare och hockeyintresserade att också komma ihåg allt det bra som Sundlöv gjort. Det vore lätt att peka på värvningar som Arnason, Sperrle och Clarke och säga att Sundlöv har misslyckats. Det kräver mer analytisk förmåga och hockeykunnande för att konstatera att Sundlöv gjort mycket bra för Brynäs. Under Sundlövs tid har Brynäs gått från ett kvalserielag till ett lag som siktar på semifinal. Och det är väll ändå det sportsliga som räknas, för en sport chef?

Läs en intervju med Sundlöv från Brynäs hemsida här.