Brynäs startar värvningsgrupp

Brynäs sätter ihop en värvningsgtrupp, eller sportgrupp, som ska bistå micke Sundlöv med expertis vid värvningar. Den som varit med ett tag vet att Brynäs hade ett liknande upplägg när Bäckström jobbade ideellt som sportchef i Brynäs. Konceptet är alltså nygammalt.

Värvningsgruppen består av Inge Hammarström, Anders ”Masken” Carlsson, Tommy Westlund och Tomas Thelin. Gruppen ska fungera som ett stöd till Micke Sundlöv som tidigare blivit kritiserad för ett par floppvärvningar.

Jag tycker att detta initiativ är bra. Mycket bra till och med. Det är svårt att som ensam sportchef veta allt om alla spelare. Med den här gruppen får man in två NHL-scouter som ser spelare hela säsongerna och med stor sannolikhet sett många, för Brynäs, intressanta spelare. Kanske kan de tipsa om de spelare som ligger precis snäppet under NHL-status, eller om spelare som NHL-lagen tror på men som behöver utvecklas ytterligare.

Ni som följt min blogg vet att jag ofta kommer med kritik. I den kritiken försöker jag vara konstruktig. Så är även fallet här.

Jag ifrågasätter vissa namn i värvningsgruppen. Inge Hammarstrom, som är en rutinerad och framgångsrik NHL-scout, har jag absolut ingenting att invända om. Inte heller Tomas Thelin som stått i spetsen för Brynäs framgångsrika juniorsatsning och antagligen kommer fokusera på juniorvärvningar och/eller unga spelare. Däremot ifrågasätter jag att Anders ”Masken” Carlsson och Tommy Weslund ingår i Brynäs värvningsgrupp.

Anders ”Masken” Carlsson körde som sportchef i Leksand laget i botten. Floppvärvning efter floppvärvning varvades med personliga skandaler. Det faktum att ett NHL-lag värvat ”Masken” som scout är för mig en gåta. ”Masken” är en bevisat dålig sportchef vars råd jag inte skulle lägga allt för stor vikt vid om jag var Sundlöv. Nu blir hans råd på något sätt legitimerade och jag hoppas att övriga värvningsgruppsmedlemmar kan hindra Sundlöv från att värva floppspelare som ”Masken” tipsat om.

Tommy Weslund vann Elitseriens skytteliga när han spelade i Brynäs. Efter det gick han till NHL. När han sedan kom hem ville Brynäs ha honom, men han gick till Leksand. Han har, enligt GD och AB, ingen erfarenhet av scouting. Så varför ingår han nu i Brynäs värvningsgrupp?

Westlund är säkert en trevlig person med hockeykunnande, men varför välja en person som Westlund före spelare som valt Brynäs före andra lag trots lägre lön? Det borde finnas massvis med före detta Brynäs-spelare som har samma rutin av scouting som Westlund (dvs. ingen) och ännu mer rutin av att spela hockey (Westlund var ganska ung när han lade av pga skador). Vad sägs om namn som Micke Lind, Ove Molin eller till och med Micke Wahlberg? Vad gör Tuulola, som spelat i flera olika Europeiska ligor, nu för tiden? Eller varför inte Willy Lindström som faktiskt även har rutin? Vad gör Tommy Westlund mer kvalificerad än gamla Brynässpelare som varit trogen mot föreningen? Är det kompisskap som är den avgörande faktorn?

Jag är positiv till en värvningsgrupp, men jag skulle gärna sen en annorlunda konstellation. Mitt första förslag skulle vara Inge Hammarström, Tomas Thelin, Willy Lindström och Micke Lind alternativt en vakant plats för Ove Molin när han lägger av.