OS-analys

Sverige har nyss torskat mot Slovakien och som Svensk är jag bitter. Även om jag trodde på en tuff match så trodde jag att Sverige skulle dra det längsta strået. Media hade tagit ut segern i förskott och man såg med skräck fram emot Canada i semifinal. Efter Vitryssland, och även till viss del Tjeckien i World Cup, så tror jag inte att Sveriges förlust berodde på underskattelse.

Sveriges förlust berodde istället på brist på spelare med ledaregenskaper. I Turin hade man Sundin, som alltid varit en stor ledare, och en yngre Foppa och Lidström. Just Lidström tycker jag inte kliver fram på isen i landslaget särskilt ofta.

I år saknades helt ledartyper. De två giftiga kedjorna bestod av Bäckström, Alfredsson, Sedinarna, Z och Foppa.

 • Bäckström är för ung för att vara en ledare i det svenska landslaget. Dock klev han fram på ett bra sätt och höll i.
 • Alfredsson kliver sällan fram utan är en typisk sniper-typ. Han är inte den som tar pucken och spelar rejält.
 • Sedinarna är bra andraline-spelare men inga spelare som går in och leder laget. I alla fall inte ännu.
 • Jag hade stora förhoppningar på Z, men han klev inte riktigt fram så som jag önskat.

Foppa har blivit gammal och ärrad. Han är inte lika bra som han var förut. Trots detta så tycker jag att han var den som klev fram och försökte ta tag i det hela idag. Han gjorde sin bästa match i OS och hans jävlar anamma och tjurighet lyste igenom. Härligt att se, men dumt att en sånn som Foppa som spelat en handfull matcher de senaste året ska vara den som kliver fram. Vart är alla andra?

En annan som kanske borde klivit fram är Henrik Lundqvist. Visst, han hade en grymt svår match där Slovakernas enda skott var i riktigt farliga lägen. Men det är i turneringar som OS som Tre Kronor behöver en fantom i målet. Utan det vinner man inga OS.

Med tanke på just detta, att Sverige inte har de ledande spelare som behövs, så är uttåget ur OS inte ett fiasko. Det är en grym besvikelse och man kan kräva mer, men det är inte i närheten av Vitryssland-klass. Folk har börjat skrika om Bengans avgång, men jag tycker han ska få fortsätta över VM. Efter det går hans kontrakt som bekant ut, och Bengan vill tydligen till KHL. När han lägger av så ser jag helst Pelle Mårts som förbundskapten. Förhoppningsvis kan A-landslaget spela samma typ av hockey som Juniorkronorna. Det skulle vara riktigt kul! För visst var Sverige sega i OS? Visst, det är lite Svenskt, men mot Slovakien hade det behövts mer fart.

Det är flera OS-lag som har mellanår. Flera gamla stjärnor är ”för gamla” och de nya har inte riktigt vuxit in i det. Roligt att se att såna som Foppa och Jagr kliver fram och är framträdande spelare.

Nu tror jag att Canada vinner OS. Ingen högoddsare kanske, men jag kan inte se att några kan stoppa dom. Det var Ryssland eller möjligtvis Sverige som hade en chans. Undantaget är USA, som gått på som tåget och brukar ha relativt lätt för Canada.

Nu börjar Elitserien igen. Under uppehållet har Brynäs hunnit med en träningsmatch där man förlorade mot MoDo och Wännström gjorde sitt första mål i A-laget. Jag ser fram emot slutspelet!

Roliga Brynäsnotiser

Rafalski är stjärnback i OS. Kul att han varit här.

Spets och Hansen var på isen när Norge pressade Slovakien i slutminuterna. Jag vet inte om det säger mest om Norge eller Sverige.

Saku Koivu är Finlands stjärna. -94 ryktades han till Brynäs. Tydligen ville han spela ett år med Sandlin som tränare innan han gick till NHL. Vet dock ej om det låg någon sanning i de ryktena.

Är man som Timråit eller Frölundait nöjd med Foppas insats i OS, eller är det bara skräckinjagande? Nu är de jagade!

 • John Doe

  Jag vill inte vara kritisk. Men är verkligen Slovakien ett så dåligt lag ? När jag läser om den här matchen, så tycker att ytterst få nämner att Sverige inte hade marginalerna på sin sida. Sverige har alltid haft svårt mot gamla tjeckoslovakien, som alltid backade hem efter ett ledningsmål.

  Sedan det här snacket om avsaknaden av en ledare. Jag betvivlar inte att Sundin var en ledare på isen. Men jag vet också att han var med mot Vitryssland, ett lag bra mycket sämre än Slovakien. Om inte Sundin lyckades leda Sverige till seger där, så är det åtminstone inte självklart att han lyckats leda till Sverige till seger mot Slovakien.

 • brynas

  Jag respekterar din åsikt, men om man skulle tänka så så skulle enbart lag utan förluster ha ledare eftersom alla lag någon gång förlorar. Så är inte fallet. Sundin var en ledare men i den matchen kan jag inte påstå att han tog tag i det, så i den matchen saknade Sverige ledare. Kanske framförallt i båset. Jag tror att det handlade om underskattning den gången och sen blev det lite av en chock. Den här gången torde Sverige ha varit medvetna om att Slovakien är ett bra lag.

  Jag håller med dig om att Slovakien inte är dåliga. Många verkar tro att det var ett lag i samma klass som Norge eller Vitryssland som vi mötte. Men faktum är att Sverige vinner om man gör en bra match. Slovakerna är, precis som Tjeckien och gamla Tjeckoslovakien, grymma på att spela i ledning och ligga på försvar med kontringar. Det är inget fiask att förlora mot dom, men det är som sagt vinst en bra dag.

 • John Doe

  Du skriver att ett lag med ledare kan förlora. Det är precis vad jag menar. Varför förs då detta fram som ett skäl till varför man förlorar, om det är så att även lag med ledare kan förlora. Hur vet man föresten att det inte finns några ledare i Svenska landslaget. Har pressen sån koll ? Lidström är ingen ledare tydligen, titeln som lagkapten i Detroit är tydligen bara ett tackför lång trogen tjänst. Jag trodde att lagkapten hade en viktig roll som ledare men det kanske bara är en symbolisk roll.

  Sedan är det ju så att Sverige vinner om man har en bra dag. Men inget lag vinner om man har marginalerna mot sig.

 • brynas

  Jag menar att man inte har en ledare på isen, och det kan alla som kan hockey se. Det är en helt annan sak än att vara en ledare i omklädningsrummet. En ledare på isen tar tag i det hela och tar initiativet på isen.

  Ett lag med ledare kan förlora, men ett lag utan ledare kommer med större sannolikhet att förlora. På precis samma sätt kan ett lag med en dålig målvakt vinna matcher, men man kan också förlora på grund av att man har en dålig målvakt.

 • brynas

  Men visst, jag hade hoppats på Lidström. Han är trots allt en stor ledare i Detroit. Han var ganska anonym i OS och kanske mer är en ledare i omklädningsrummet?

 • Jag fick av en händelse syn på Niklas Wikegård i samband med veckoslutsfinal/ liveinspelningen av Idol 2005. Det kommer jag inte ihåg så mycket av men vårt samtal har har jag inte glömt. Han hade då bland annat just fått sitt första ordentliga uppdrag av SR att kommentera damkronorna i Turin. Något vi berörde men inte penetrerade speciellt djupt. Däremot så pratade vi ingående om vem som är den störste svenska hockeyspelaren genom tiderna, mina kompisar som efter ett tag nu vågat sig fram, sa unisont att det är ju Foppa såklart. Mats Sundin sa jag, och det vet jag att Niklas tycker också utan att ha frågat lade jag sedan till. Så är det sa han utan betänkligheter och började sedan berätta om skillnaden mellan dem som ledare(eller snarare icke ledare). Han berättade att när Foppa ansluter till VM så blir det drag kring laget i media osv. När Sundin ansluter så blir det drag I SJÄLVA laget. Han har med egna ögon sett hur både Lidas & Foppa följer Sundin likt hundar inne i omkl.rummet. Lyfter Sudden lite lätta vikter så står Lidas & Foppa och gör det också(+alla de andra såklart) och när Sudden går och sätter sig på cykeln så följer de andra efter likt lämmlar.
  Sudden är den enda riktigt stora ledaren vi haft i svensk hockey de senaste 15 åren och en kille som han föds kanske 2-3 gånger på 100 år. Wikegård berättade även att killar som Nolan, Mogilny, Cujo, Roberts, Domi samt liknande killar i andra NHL klubbar har denna uppfattning om Mats också.
  Jag säger inte att Sudden är en garanti för vinst men han är fanimig den typen av unika ledare som gör att andra superstjärnor vågar spela ut och fungera som bäst när det gäller. Ingen glömmer väl dessutom hans blick i upphämtningsmatchen mot finnarna? Har ni någonsin sett den hos någon annan svensk storstjärna? Där har ni skillnaden mot att vinna guld eller åka ut i kvarten.