Pinsamt, Brynäs!

Efter att ha sett Brynäs förlora borta mot Skellefteå med 9-1 så är det svårt att fortfarande komma med konstruktiv kritik. Det Brynäs behöver, och förtjänar, är en totalsågning.

Alla lagdelar var dåliga i Brynäs idag. Alla. Jörgen Sundqvist blev matchens lirare, men jag gissar att den som var tvungen att ta ut en ”matchens lirare” i Brynäs tog lagkaptenen i brist på annat. Vem skulle han annars välja?

Från Rahm i målet till samtliga backar och samtliga forwards så var spelet rakt igenom uselt.

Om vi börjar med målvaktspositionen så var Rahm riktigt dålig. Tyvärr är målvakten en så viktig position så det räcker inte att spela så som Rahm gjorde idag. Honken fick aldrig komma in vilket tyder på skada, men han har inte varit mycket bättre den senare tiden. Honken verkar glänsa som mest när han har konkurrens och det har han helt enkelt inte i årets upplaga av Brynäs. Och vem trodde någonting annat? Rahm hade inte spela på väldigt länge efter sin dopingsavstängning och kunde i bästa fall bli en helt okej andremålvakt för att nästa år blomma ut. Nu har Brynäs istället fastnat med två målvakter som tävlar i att tappa in puckar och släppa returer till motståndare framför mål. Det duger inte.

Backbesättningen var inte mycket bättre, och gjorde inte Rahms liv lättare. Där fick SAIKare göra lite som de ville och om markering för en gång hölls så fungerade man istället som skymmande spelare när skott kom. Detta duger inte. Det är inte ens i närheten.

Forwards då? Där är Järnkrok som vanligt ensam om att försöka, men han är alldeles för ensam. Nordquist har petats från laget vilket är helt rätt. Tyvärr finns inte tillräckligt många lovande juniorer för att peta alla som förtjänar att petas. Lauritzen skapar farligheter ibland, men gör också massor av vinna-eller-försvinna saker som t.ex. dragningar i egen zon eller genomskärande passningar som om de bryts leder till ett friläge för dagens motståndare. Widing blixtrade visserligen till vid målet idag, men det var nog första gången jag såg honom göra någonting bra de senaste månaderna. Spelare som Granström och Hansen gör sitt bästa men är inte de spelare som ska kliva fram och göra poäng. Jag såg att Harju spelade eftersom jag såg honom gå i gången i en periodpaus. Hade jag inte gjort det så hade jag nog varit tvungen att dubbelkolla laguppställningen för att veta om han verkligen spelade eller inte. De yngre spelarna tänker jag inte såga eftersom de, like Granström och Hansen, inte är de som ska kliva fram. Det görs inga mål och ingenting skapas framåt förutom några halvchanser. Det duger inte. Inte ens i närheten.

Med dåligt målvaktsspel, dåligt försvarsspel och obefintligt anfallsspel så blir det 9-1 borta mot Skellefteå. Förresten så kan de tacka en indianare för det enda målet. 10-0 hade varit mer rättvist.

Nu tror jag för första gången inte längre på slutspel. Det usla spel som Brynäs visade upp räcker inte till slutspel. Det räcker för AIK att ta 4-5 poäng för att gå om Brynäs, för om ingenting drastiskt händer så kommer Brynäs inte att ta några fler poäng den här säsongen.

Jag tror att det skulle funka att sparka tränaren i det här läget, på kort sikt. Men samtidigt ser jag Jonsson som en långsiktig lösning och jag tycker därför att det vore fel att ge honom sparken. Jag hoppas att Jonsson coachar Brynäs under de kommande 5+ säsongerna och ska man ha den filosofin så fungerar det inte att sparka tränaren när man är inne i en svacka, hur djup den än är.

Ikväll skäms jag. Jag skäms inte för att vara Brynäsare, för det har jag alltid och kommer alltid att vara. Jag skäms för det spel som Brynäs visar upp och helt enkelt för hur dåliga Brynäs är. Det är tur att Timrå och Rögle sågats av för annars hade Brynäs riskerat att spela i Allsvenskan nästa säsong. Ja, det är rent ut sagt pinsamt.