Efter matchen: Södertälje – Brynäs

Som jag skrev i mitt inför-inlägg så förväntade jag mig som Brynäsare tre poäng borta mot Södertälje. Jag var därför full av hopp när jag slog på PPV-sändningen kl 19 igår kväll.

Brynäs tog tag i matchen direkt, och var det lag som höll i puck och hade spel. Södertälje spelade, sorgligt nog, ett bortaspel med kontringshockey och sporadiska anfall. Södertälje ligger på kvalserieplats, och hamnar man där så behöver man ha ett eget spel. Det funkar inte att som Elitserielag spela kontringshockey mot lag som Leksand, Malmö och Bofors. Nu är det ju faktiskt så att SSK ligger väldigt nära ”ingenmansland”, och delar av deras spel tyder på att de har en god chans att klara sig.

Södertäljes målvakt Riku Helenius räddade SSK gång på gång i matchen mot Brynäs, och var den enskilt största anledningen till att Brynäs tappade 3 poäng. Brynäs dominerade hela matchen och borde ha gjort fler mål. Bland annat hade Dizon näst intill öppet mål i den tredje perioden och Somervuori ett friläge i den första perioden, men Helenius stod för fina räddningar. Med detta inte sagt att SSK hade den bättre målvakten. Markström stod för ett par fina räddningar, men gjorde ingen av de monsterräddningar vi blivit vana att se honom göra. Det såg faktiskt ut som att SSK-spelarna utnyttjat de svagheter som blottats i Aftonbladet samma dag, men å andra sidan tror jag att de flesta Elitserielagen har koll på sådant löpande. Tydligen har inte SSK haft det, och det säger väll mer om SSK än om någonting annat.

En bra målvakt är extremt viktigt och med Helenius i målet kan Södertälje klara sig ifrån kvalserien. Hela försvaret spelar bättre med en bra målvakt bakom sig, och när försvaret fallerar så finns målvakten där som stabil sista utpost. Det är därför Brynäs har släppt in så få mål de senaste två säsongerna, och det är därför jag tror att Södertälje är ett elitserielag även nästa säsong.

Förutom en bra målvakt så var Södertälje igår ganska effektiva. Hemmalaget hade som sagt inte något bra spel, utan förlitade sig på kontringar. Skulle Linus Klasen skada sig så ser det riktigt mörkt ut för SSK. Igår låg han bakom i stort sett allt och hade Brynäs punktat honom hade man vunnit.

Hur som helst så ledde Brynäs välförtjänt med 3-2 i slutet av den tredje perioden. Oturligt nog lyckades SSK göra mål på en inslängd puck framför mål. Jag tror faktiskt att Pakaslahti slog in 3-3 målet på volley.

Jag är besviken att Brynäs missade 2 av de 3 poängen, men med facit i hand kanske det var dumt att sticka ut hakan inför matchen. Södertälje har gått riktigt bra på slutet och har mycket mer att kämpa för än Brynäs. Med facit i hand skulle jag inte ha stuckit ut hakan. Dock skulle Brynäs ha vunnit och man var det solklart bästa lagent. Synd, men då i stort sett alla lag bakom förlorade så är det ingen större fara. Matchen mot Luleå på lördag, i Läkerol Arena, blir viktig.

Matchens delikatess stod Kahnberg för, när han tog sig in i offensiv zon på kanten. Drivandes mot mål lurade han backen som slängde sig för att täcka passning. Iskallt åkte han i sidled och väntade ut både målvakt och back. Det slutade med att backen gled in i målvakten och neutraliserade denne så att Kahnberg lätt kunde lägga in pucken. Även Ove Molins mål, en backhand i första krysset, var riktigt snyggt.

———————————————————————————————————–

Lindbäck hyllas av Liv. Helt rätt! Jag hoppas se Lindbäck i Brynäs nästa säsong. Två av Ericsson, Lindbäck och Läck står förmodligen där när säsongen 10/11 startar.

Boork och Challe Berglund i ”ordkrig”. Boork älskar att vara kontroversiell, så jag är inte ett dugg förvånad.