Efter matchen: Timrå – Brynäs

Brynäs mötte Timrå borta igår, och inför matchen hade jag stora förhoppningar om att man skulle säkra slutspelsplatsen med en vinst.

Det var dock Timrå som började bäst, och gjorde 1-0 redan efter 45 sekunder. Ett fint anfall som avslutades med ett distinkt skott i hörnet bakom Markström som förvisso inte var skymd men ändå inte kan ta på sig målet efter ett sånt skott.

Efter Timrås mål så var det Brynäs som ägde matchen. Man lyckades inte kvittera i den första perioden, men i den andra perioden så lyckades Eero Somervuori, som sett ut att vara ur form de senaste matcherna, få in pucken bakom den förre Brynäsmålvakten Lindbäck (som jag för övrigt hoppas kommer tillbaks till Brynäs inför nästa säsong). I resten av den andra perioden turades lagen om att spela PP.

I den tredje perioden tog Brynäs återigen tag i taktpinnen. Man skapade flest lägen och det kändes inte som att Timrå, trots löften från Challe Berglund att man skulle satsa för 3 poäng, inser allvaret i sin situation. Jag förväntade mig högre intensitet från Timrås sida men fick istället se ett Timrå som var sämre och visade likvärdig vilja som bortalaget. Visst, Brynäs är inte klara för slutspel men Timrå är i ännu större behov av poäng än vad Brynäs är.

Tidigt i den tredje perioden så stötte Nordquist fram pucken, från egen zon, till en framstörtande Magnus Kahnberg. När Kahnberg kommer i ett friläge så är sannolikheten stor att det blir mål. Så också denna gången. Kahnberg fintade ner Lindbäck och kunde lyfta in den över dennes benskydd. Skönt för Kahnberg att göra mål på ett friläge efter den missade straffen för ett par omgångar sedan, och skönt för Brynäs att han fortsätter göra mål. 2-1 kändes rättvist i det läget.

Timrå hade egentligen ingenting i den tredje perioden. När matchen led mot sitt slut så tog man dock ut målvakten och skapade viss press den sista minuten. Men ca halvminuten kvar lyckades man också göra mål efter ett skott med trafik framför mål. Målet i sig är inget att snacka om, men det känns som att Brynäs förtjänade tre poäng. Kanske borde man avgjort tidigare på någon av de chanser man faktiskt skapade. Hur som helst så kvitterade Timrå och matchen slutadee oavgjort, 2-2.

I förlängningen tog Brynäs återigen över taktpinnen och skapade ett par fina lägen. Efter ca 3 minuter så åkte man dock på en felaktig utvisning när Grönholms klubba blev fasthållen efter en brytning. Grönholm fick 20 minuter för misconduct efter incidenten, och jag förstår honom. Dock är man ganska härdad mot den svenska domarkårens misstag vid det här laget, och utvisningen var inte förvånande.

Efter utvisningen skapade Timrå lite press, men var aldrig riktigt nära ett segermål. Matchen slutade 2-2 även efter förlängning. Inför matchen skulle jag vara ganska nöjd med resultatet, men med facit i hand så skulle Brynäs haft 3 poäng. Då både Luleå och Frölunda förlorade så håller man sig framför dem. MoDo vann, och tog över Luleås sista slutspelsplats.

Bäst i Brynäs mot Timrå var junior-kedjan med Järnkrok, rödin och Silfverberg. Den kedjan skapade tryck hela tiden och det var endast efter åtskilliga regelbrott som Timrå lyckades hålla dem borta. Tyvärr väger juniorerna lätt när de interferas och de har därför svårt att komma in på mål. Hur som helst så skapade de bra snurr och skapade flera fina chanser. Roligt att de också fick ahansen. I flera andra matcher har de spelat bra men bänkats mot slutet av matcherna. När Brynäs vill satsa offensivt så är juniorkedjan ett bra vapen. Annat är det när man lägger sig på försvar. Även Kahnberg bör nämnas som en av debättre i matchen mot Timrå då han förutom målet skapade några fina lägen och spelade bra i stort.

Det ser ganska bra ut för Brynäs. Jag tror att de i praktiken är klara för slutspel, men två raka förluster skulle såklart göra mig mindre självsäker. Det skulle vara oerhört skönt med en seger mot HV71 på måndag.