Seriebiljettens vara eller icke vara

Jag, min far och min bror har alla haft en varsin seriebiljett. Tre platser brevid varandra har inneburit ett trevligt nöje under årets mörkaste månader. Vi har haft seriebiljetter sedan tidigt 90-tal. Inför nästa säsong har detta dock ifrågasatts inom familjen, och vi har haft en hetsk diskussion om Brynäs, om klubbens framtid och framförallt om våra seriebiljetter.

Först ska jag försöka analysera vad en biljett, eller seriebiljett, egenligen är: En biljett är när du betalar för att se underhållning. Precis som vid köp av en fysisk vara så gör du en bedömning om huruvida varan, i detta fall en upplevelse, är värd de pengar som krävs eller inte. Som hockeysupporter så är ishockey den ultimata underhållningen för mig. För 6-7 tusen om året får jag se hockey ett par gånger i veckan varje säsong. Hittills har det, i min mening, varit värt det.

När Leif Boork kom til Brynäs så tändes ett nytt hopp för oss Brynäsare. Någonting nytt var på gång. Precis som vi alla hoppats så tog sig Brynäs också mycket riktigt till slutspel för första gången på länge. En lång period av mörker och en nedåtgående trend bröts av Boork. Äntligen slapp man kvalserien och det lidande som det innebar. Firma Boork och Sundlöv tände nytt hopp för oss Brynäsare som varit med ett tag. Även om jag inte var med under Brynäs storhetstid så var jag på plats -93, -05 och -99 vilket får räknas som klassiska Brynäs-säsonger.

Året efter satte Boork igång sitt misslyckade experiment med 6 femmor.

Efter Boorks uttåg så kom Czarnecki. Brynäs byggde från grunden och siktade mot toppen. Man tog sig också till slutspel vilket det året var ett fall framåt.

Czarneckis andra år, förra säsongen, tog man ytterligare ett kliv framåt. Visserligen spelade man en tråkig hockey men det var en tråkig hockey som tog ”oss” till slutspel där vi vissa stunder spelade jämt med SM-finallaget Djurgården.

Inför den här säsongen har den positiva utvecklingen avstanna helt. Brynäs har, som jag tidigare skrivit, försämrat alla lagdelar. Ett lag som knappt klarat sig till kvartsfinal har alltså försämrats. Det stämmer i och för sig att Brynäs siktar på semifinal i år, och att det kan gå riktigt bra om juniorerna blommar ut så som alla vi Brynäsare hoppas, men som jag tidigare skrivit så är det väldigt vanskligt att sätta allt hopp till juniorerna.

Så vad innebär det för oss som har seriebiljett? Vad motiverar oss att köpa seriebiljett ännu ett år?

Underhållningsvärdet i ett Brynäs som försämrats är naturligtvis försämrat. Brynäs kommer att spela defenvivt och hoppas på att Kahnberg, Nordquist och Somervuori ”gör det” framåt samtidigt som juniorerna utvecklas. Målvaktssidan har kraftigt försämrats och som jag ser det så skulle ingen av Brynäs nuvarande målvakter varit ombytt om de funnits med i truppen under den förra säsongen. På backsidan har man tappat Hietanen och tagit in chansvärvningen Dale Clarke. Clarke har i och för sig producerat på försäsongen och kan mycket väl visa sig vara en bra värvning men det kan jag omöjligt vita när jag nu på sensommaren försöker besluta mig om att köpa seriebiljett eller inte.

På forwardssidan har Brynäs gjort sig av med sin bäste målskytt under grundserien – Stephen Dixon. Istället kör man vidare med utfyllnadsspelare som Hansen och Sundström samtidigt som Jernkrok ska axla Dixons roll. Jag tror och hoppas att Jernkrok tillsammans med de andra lovande juniorerna utvecklas och förstärker Brynäs samtliga lagdelar, men om det går åt det andra hållet så ser det inte alls bra ut för Brynäs.

Kanske är jag för negativ. Kanske ska jag vara glad över att Brynäs satsar på juniorer. Kanske ska jag inte ha så höga förväntningar på Brynäs. Kanske ska jag vara glad om de slipper kvalserien. Men kanske, kanske, så är det i så fall inte värt 6-7 tusen om året för att se dem spela.

Jag vill att juniorerna ska vara bonus och inte lagets stöttepelare. Jag vill att de spelare som inte är juniorer ska vara lagets stöttepelare och inte, som nu, utfyllnadsspelare.

Jag hoppas att Brynäs kan spela en mer offensiv hockey i år och höja underhållningsvärdet för oss som betalar för att se dem. Jag hoppas att målsättningen med semifinal är realistisk.

Brynäs problem har jag tagit upp i flera inlägg här på bloggen. Man har en för dålig marknadsavdelning som inte lyckas producera en huvudsponsor. Sundlöv får en för liten spelarbudget och tvingas göra chansningar. Det är inte dax att byta ut Sundlöv som jag tidigare skrivit – det är dax att byta ut marknadsavdelningen.

Det blev två säsongskort för oss tre – ett mindre än i fjol. Fortsätter utvecklingen i en nedåtgående spiral så blir det kanske inget nästa år.

—————————————————————————-

Canal+ har gjort om systemet för säsongskort. Ogilla!

—————————————————————————-

Brynäsbloggen kommer med ett stort inför-säsongen inlägg inom kort!