AIK nollade Brynäs

Jag har haft fullt upp och inte riktigt hunnit blogga. Jag har dock twittrat flitigt både under och mellan matcherna. Se min twitter-sida på twitter.com/brynasbloggen.

Ikväll var jag på Läkerol Arena och såg Brynäs bli nollade av AIK. AIK spelade riktigt bra defensivt och även om man på hockeykväll sa att Brynäs var det lag som kom till flest lägen så tycker jag inte att man hade allt för många öppna lägen. PP var som vanligt ganska dåligt och i spel 5 mot 5 lyckades AIK hålla Brynäsarna i hörnen.

Som Brynäsare så är det mest intressanta just nu utvecklingen på målvaktssidan. Jag tänkte jag skulle börja längst bak, så att säga…

Det ryktas att Bjurling har surat som andremålvakt. Han tycker inte att han fått chansen riktigt och har varit sur över att få vakta båsdörren. Möjligtvis var det därför som Brynäs letade efter en ny målvakt. Jag tycker det låter rimligt med tanke på att Bjurling inte ens får vara med på lagets träningar just nu. Det är inte ovanligt att ha tre målvakter på träningar och det är därför värt att uppmärksamma att Bjurling inte deltar. Jag tror att det kan ligga någonting i det här ryktet…

Svedberg får vakta båsdörren just nu trots ganska bra spel på senare tiden. Många har skrikit efter både Bjurlings och Svedbergs avgång men jag tycker att Svedberg har gjort en skaplig insats i målet. Visst, Svedberg är inte en målvakt som går in och tar Brynäs till nya höjder, men han är en skaplig målvakt och just nu en riktigt bra andremålvakt.

Vad ska man då säga om Thomas Greiss? Många har redan dömt ut Greiss och kallar det en floppvärvning. Mot Södertälje var han rent ut sagt dålig och första skottet mot AIK tappade han in i vad som bara kan kallas en målvaktstavla. Efter det spelade han upp sig något och kan inte lastas för övriga mål. Jag tror fortfarande på Greiss och tror att han kan vara den målvakt som kan ta Brynäs till en ny nivå. Man har en målsättning att komma till semifinal, och den målsättningen kan man nå med Greiss i målet. Jag ger honom några matcher till för att visa vad han verkligen går för. Omställningen från NHL till Elitserien är minst lika stor som omställningen åt det andra hållet. Det är därför bara naturligt att han får en tid att acklimatisera sig. Tyvärr har inte Brynäs något farmarlag han kan spela in sig i, som man i NHL gör med Elitseriemålvakterna.

Brynäs förlorade på Södertälje på grund av uselt försvarsspel. Mot AIK förlorade man eftersom man inte gjorde några mål. När det återstod två minuter av matchen och Brynäs hade tre mål att ta in så tog Czarnecki ut målvakten och satte in Dackell, Lauritzen o co. Det ledde som förväntat inte till någonting. Visserligen är Kedjan med Nordquist och Kahnberg i spetsen helt under isen, men jag skulle nog hellre satt in Rödin, Järnkrok, Somervuori och Granström (framför mål). Bara ett förslag. Att sätta in Dackell o co var inte helt fel mot AIK men med tanke på att de alltid spelar i sådana situationer så måste jag säga att det allt för ofta är fel.

På lördag möter Brynäs Luleå hemma. Det blir en riktigt svår match. Jag hoppas att Greiss får göra en toppmatch och få lite andrum efter de senaste tavlorna.

  • Pontus

    Jag håller med dig om att det är för tidigt att döma ut Greiss. Han har inte haft en lätt uppgift och i matchen mot SSK fick han ingen hjälp alls av backarna. En del av målen där får han ta på sig själv men det har nog att göra med hans matchovana och att det är en stor omställning med den större rinken.

    I matchen mot AIK igår tyckte jag att han stundtals visade sin klass och han har mycket att ge, han måste bara få den tiden och hitta sitt spel. Första målet var ju en riktig tavla men jag tyckte han spelade upp sig ju längre matchen gick. De andra två målen ser jag inte som hans fel eftersom backarna inte plockade bort AIK-spelarna som fick för mycket fritt utrymme framför mål.

    Jag funderar på om det är som du skriver att Bjurling har blivit lite putt över att bli petad som förstemålvakt och att det kan ha smittat av sig en del på laget? Jag tycker med tanke på SSK-matchen och nu senast mot AIK att Brynäs verkar vara ur balans. AIK-matchen var ju bättre än SSK-matchen så vi får hoppas att utvecklingen fortsätter i den här riktningen.

  • Ja, det känns som att vi behöver ge Greiss ett par chanser. Jag tror fortfarande att han kan vara en matchvinnande målvakt.

    Jag hörde folk säga att de trodde att laget inte ville kämpa för Greiss och att de var missnöjda med värvningen. Det tycker jag låter konstigt med tanke på vilken nivå de spelar på. Om det är så så är det riktigt dåligt. Inte bara som professionell idrottare utan också mot Greiss. Men jag tvivlar på att man kämpar mindre för Greiss än för nägon annan. Dock kan det ta ett tag att ”lära sig varandra”.