Efter matchen: Frölunda – Brynäs

Denna lördag åkte Brynäs till Göteborg för att spela mot Frölunda i Skandinavium. Från förra årets kvartsfinalserie visste vi att Frölunda gärna gnäller på domarna och anklagar Brynäsare för filmning.

Trots att Frölunda stämplats som krislag inför matchen så tycker jag att dom inledde på ett bra sätt. Hemmalaget tog också ledningen med 1-0 i början av den andra perioden. Man spelade en fartfylld och fysiskt hockey som drog med bortalaget och gjorde tillställningen till någonting som liknande en slutspelsmatch.

Brynäs power play har inte gett önskad utdelning den här säsongen, men när man fick chansen i spel fem mot tre och sedan fortsatt fem mot fyra så gjorde Harju och Widing 1-1 och 1-2 på två liknande situationer. Riktigt skönt att man verkar ha fått ordning på sitt power play.

Utvisningarna som ledde till Brynäs PP var kvällens mest diskuterade fråga. I vanlig ordning gnällde Frölundaspelare och en glansögd Frölundatränare i paus. Precis som förra året ansåg man att Calle Järnkrok filmat. Det man inte verkar tänka på är att en hög klubba är utvisning oavsett vilken verkan det har på motspelaren, och att en crosschecking i ryggen utanför spel är helt onödig. Lite självkritik kan vara mer produktivt än att gnälla på domaren. Dessutom skulle jag vilja se den människa som inte ryggar undan när en ishockeyklubba kommer farande mot huvudet. Eller skulle Wikegård gladeligen parerat en klubba med tinningen?

Hur som helst så spelade Frölunda riktigt bra i den tredje perioden, och tvingade Brynäs till ett starkt försvarsspel. I anfallsväg hade Brynäs några farliga kontringar med bland annat ett friläge från Martin Johansson. Men överlag var det Frölunda som hade spelet. Hemmalagets problem var att man inte kom till läge inne i slottet utan fick harva ut längs med sargerna allt för ofta när man etablerat spel i anfallszon. När man väl kom till chanser så agerade Rahm i Brynäsmålet stabilt och visade att Gävlelaget har två bra målvakter även den här säsongen.

Ett oavgjort resultat hade inte varit orättvist i kvällens match, men det känns extra bra att Brynäs knep tre poäng med tanke på hemmalagets gnäll. Jag har hittills inte sett något lag som spelat bättre på grund av att man skyllt allt på domare eller motståndare, och så var heller inte fallet ikväll.

Bäst i Brynäs var Rahm, Bertilsson och egentligen hela laget i det defensiva spelet. Noterbart är att Harju verkar ha kommit igång ordentligt och att även Widing fortsätter att producera. Nu väntar jag bara på att Järnkrok och Lindholm kommer igång så som jag hoppas att de gör. Då kommer målproduktionen att fördubblas.