Efter matchen: MoDo – Brynäs

Brynäs åkte till Ö-vik för att möta ett MoDo som saknade ”Foppa”. Senast man åkte upp för att möta MoDo tyckte jag att Brynäs dominerade men ändå förlorade poäng. Den här gången trodde jag att Brynäs återigen skulle föra matchen. Kanske speciellt med tanke på att ”Foppa” var borta.

Jag hade fel.

MoDo inledde matchen mycket bra och ägde den första perioden. Brynäs spelade ett stabilt försvarsspel trots att både Sundström, som blir bättre och bättre för varje match på sin nya position, och Hansen spelade back eftersom Andersén tvingades avstå matchen pga sjukdom. När Brynäs väl släppte till lägen så fanns Eddie Läck som en trygg sista utpost. Den första perioden slutade 0-0 och det tror jag Brynäs ska vara glada för.

I den andra perioden vaknade Brynäs till något. Trots att MoDo fortfarande var något bättre än Brynäs så tycker jag att Brynäs visade goda intentioner. Tillsammans med ett stabilt målvakts- och försvarsspel så kan man till och med ha varit värda en ledning efter den andra perioden. Så blev det dock inte. Efter bara 25 sekunder gjorde MoDo 1-0 genom Pikkanen, efter en miss av Hansen som gav bort pucken i egen zon. Något senare kvitterade Brynäs genom Granström som förtjänstfullt gick på mål i ett flygande anfall. I slutet av perioden lyckades dock MoDo göra 2-1 efter att Kahnberg misslyckats med att få ut pucken ur egen zon. Mittenperioden slutade 2-1 till MoDo. Målen hade alltså sitt ursprung i individuella misstag i egen zon, vilket tyder på att försvarsspelet i övrigt var bra. Misstag är dock någonting man får räkna med och det gäller att kunna reparera eventuella misstag också. Jag kräver inte att Brynäs reparerar alla misstag som görs på isen, men vill poängtera att jag inte skyller förlusten på Hansen eller Kahnberg.

I den andra perioden fick ännu en back utgå – den debuterande backen Mads Hansen. Hansen fick en ful tackling i ryggen som gjorde att hans ansikte trycktes mot sargen och han började blöda ganska rejält. Ganska konstigt att situationen inte resulterade i en utvisning, men som jag skrivit otaliga gånger så är det bara hårda tacklingar som bestraffas i dagens Elitserie – inte tacklingar i ryggen, mot huvudet osv.

I den tredje perioden återgick Brynäs till att vara ganska lama. Man hade ett par lägen i PP men eftersom Czarnecki envisas med att spela Ove Melin i den spelformen så resulterade det inte i några mål. Däremot gjorde MoDo 3-1 i boxplay. Om sanningen ska fram så gjorde faktiskt Brynäs mål i PP också – egenom just Ove Molin. Jag satt faktiskt och sågade Molin för mig själv när han snappade upp en puck från Kahnberg och gjorde 3-2. Målet var inte ett resultat av PP-spel utan snarare att Ove petats i PP och sedan kom in i sin ordinarie kedja med Kahnberg och Nordquist när det enbart återstod någon enstaka sekund av PP-spelet.

I slutet av matchen matchades återigen Ove Molin och som vanligt resulterade det inte i någonting. Jag vill helst inte såga Molin eftersom han är en Brynäslegend som spelat 18 säsonger i klubben, vunnit 2 SM-Guld och gjort oerhört mycket för klubben. Men någon gång måste man sätta ner foten. Molin var grym förr i tiden och smurfkedjan är en av de tre bästa kedjorna under 90-talet i Elitserien tillsammans med Huss/Tallberg-Janne Larsson-Bussett och Loob-kedjan i Färjestad. Dock är inte Ove längre den snabba poängmaskin han en gång varit. Oves styrka ligger i att hålla i puck, spela BP och stötta yngre spelare. I PP håller han bara puck.

MoDo gjordr 4-2 i öppen kasse efter tamt anfallsspel från Brynäs.

MoDo var det bättre laget i kvällens match. Även om lagen hade ungefär lika många lägen så hade MoDo ett bättre spel och större initiativförmåga. Ö-vikslaget vann rättvist, trots att ”Foppa” är skadad.

Brynäs kan vara nöjd med en stabil försvarsinsats på bortaplan och en stabil målvakt i Eddie Läck. I övrigt är det lika bra att börja tänka på nästa match redan nu.

Uppdatering: Tydligen bröt Hansen okbenet. Precis som Czarnecki säger så skulle det vara utvisning och avstängning. I alla fall utvisning… klockren ryggtackling.

 • Hockeybloggaren

  Tack för din kommentar om bloggen, prövar mig fram lite på den fronten 😀

  Modo ar ju en uppåtgående trend och sen måste man ju säga att det är skönt att se Markus Näslund och hur han vuxit in i klubben sen han kom tillbaka.

  Jag undrar lite om hur du tycker att det märks att JVM-spelarna är borta, märks det i huvudtaget?

 • brynas

  Ja Markus Näslund var riktigt bra idag. Han har fått mycket skit från Svensk media efter hans svaga insatser i Tre Kronor men han har ju faktiskt varit en av våra bästa spelare i NHL och nu visar han också att han fortfarande håller.

  De tre juniorer som spelar JVM från Brynäs är Rödin, Rilfverberg och Markström. Rödin var utlånad till Mora, men jag tror han kan komma att tillföra framöver. Silfverberg är given i laget men inte en av de mer framträdande. Jag tror på honom inför framtiden men jag kan inte påstå att han saknar grymt mycket. Silfverberg brukar spela med Hansen och Lauritzen som är en bra tredjekedja. Jag skulle dock gärna se honom t.ex. med Nordquist och Kahnberg. Där tror jag han skulle producera mer och utvecklas till en nyckelspelare.

  Markström saknas såklart. Han är antagligen Elitseriens bästa målvakt. Men faktiskt måste jag säga att jag inte saknat honom de senaste två matcherna. Eddie Läck har gått in och varit riktigt bra. Skulle Läck skada sig skulle Brynäs däremot ligga riktigt dåligt till. Kul att Läck klivit fram likt Lindbäck förra året.

  Den junior som nog saknas mest just nu är Bertilsson. Bertilsson är borta och Brynäs har backbrist. Jag tycker även att Bertilsson är en av lagets bästa backar och viktig som kreativ back nu när Lars Jonsson och Kokko är skadade. Jag tror han kommer få mer ansvar när han är tillbaka eftersom han och Hietanen är de enda riktigt bra passningsspelarna på backsidan. Men han var ju bara uttagen som reserv i JVM…

  Klicka i COMMENTLUV grejjen så länkas ditt senaste blogginlägg :).

 • Hockeybloggaren

  Det finns mycket talang i Brynäs, det är helt klart. Bor du i trakten, eller?

  Vad gäller Clark så tror jag att man vill bli av med två löner och Chimera är ju en gnuggare precis som Clark är.

  Jag har för mig att Bäckström var kapten i Brynäs sista säsongen där, eller minns jag fel nu?

  Jag hoppas på Bäckström, han är en större ledare än Ovechkin.

 • brynas

  Japp! Jag bor på Brynäs i Gävle.

  Varför behöver Capitals frigöra löneutrymme? Är det förberedande inför Bäckströms nya kontrakt tro?

  Bäckis va assisterande kapten. Boork ville ha en ung A med tanke på att man hade flera unga spelare. Dackell var kapten och Hansen & Bäckis assisterande. Han är en ledare på isen, men jag vette fan om han är det på sidanom. Han är ganska tystlåten. Men med ett C kommer ansvar och det tror jag han skulle ta. Jag tror han skulle växa in i det och bli en bra kapten.