Honken & Målvaktsfrågan

Johan ”Honken” Holmqvist storspelar i Frölunda. De senaste dagarna har han också visat upp storspel i Tre Kronor. Kul!

Inför säsongen ville honken till Brynäs. Brynäs tackade nej.

Att Honken har Brynäshjärta är tydligt, och att han kunde tänka sig att spela för lägre lön i Brynäs bevisar detta. Men gjorde verkligen Brynäs rätt som tackade nej till att signa dena rutinerade, i Svenska mått mätt, stormålvakt?

Jag tycker att Brynäs med Micke Sundlöv i spetsen gjorde rätt. Säsongen har också visat det. Markström har klivit fram och varit en av Elitseriens bästa målvakter, tillsammans med Honken. Även Lindbäck har gjort ett par riktigt bra matcher även om han varit lite mer ojämn än ”Markan”. Om Brynäs hade signat Honken så hade han varit förstamålvakt, eller möjligtvis delat sysslan med Markström vilket den förstnämnde kanske inte var intresserad av då han jagar NHL-kontrakt. Nu är Markström förstemålvakt och det är någonting som gagnar både Markström och Brynäs, i alla fall denna och nästkommande säsong.

Efter nästa säsong är det tänkt att Markström ska gå till NHL. Att han får kontrakt när han vill är det nog ingen tvekan om, men han har själv sagt att han stannar i Gävle även nästa säsong.

Jag tror och hoppas att Sundlövs plan är att plocka hem Honken när Markström går till NHL. Lindbäck är visseligen bra, men andra Elitserieklubbar rycker i honom och han är antagligen benägen att bli lockad av att bli uttalad förstemålvakt i en annan klubb redan nästa säsong.

Det som kan sätta käppar i hjulen för Sundlövs plan är om Honken får ett NHL kontrakt som sträcker sig över Markströms första NHL-säsong. I det scenariot är både Markström och Honken temporärt förlorade för Brynäs. I det fallet har Brynäs faktiskt en mycket lovande målvakt i samma ålder som Markan – Joacim Eriksson.

Det perfekta scenariot är att Jocke Eriksson går in som andremålvakt bakom Markström nästa år (även om det är synd att behöva släppa Lindbäck så är det nog stor sannolikhet att så blir fallet) och får spela in sig lite, ungefär som Lindbäck gjort i år. När sedan Markström går till NHL tar Eriksson över som förstemålvakt, förutsatt att Honken också spelar ”over there”.

I detta scenario får Eriksson chansen i NHL efter ett par år i Brynäs – lagom för att Honken ska flytta hem och avsluta sin karriär. Detta gör han naturligtvis i Brynäs. Vi ska komma ihåg att målvakter ofta lägger av senare än utespelare vilket innebär att det kan bli många år i Brynäsdressen för Honken. När denne sedan lägger av kommer Markström (i detta drömscenario) hem från NHL för att avsluta i Brynäs.

Tyvärr brister scenariot på att Markström är för bra. När Honken lägger av så kommer Markström fortfarande att ha flera år kvar i NHL. Kanske är det då Joacim Eriksson som flyttar hem?

Naturligtvis är det svårt att sia om framtiden. Kanske blir det så att Lindbäck stannar och tar över efter Markström när denne flyttar till NHL. Kanske blir då Lindbäck en stabil förstemålvakt som efter ett tag får chansen på andra sidan atlanten, lagom till att Honken kommer hem.

Klart är i alla fall att ett lag som får upp flera bra målvakter kommer att tjäna på det i längden. Framtiden på målvaktsfronten ser lovande ut för Brynäs.