Efter match: Brynäs – Färjestads BK

Det blev tork mot Färjestad i Läkeronen ikväll. Det kanske var väntat…

Färjestad ställde upp utan 6 ordinarie spelare men gjorde trots detta en mycket bra match. Brynäs å andra sidan såg viljelöst ut och kom till match utan Daniel Widing. I målet återfanns Jacob Markström som fått vakta båsdörren under den senaste tiden.

Matchen i sig var ganska oviktig. Färjestad var klara seriesegrare och Brynäs var klara för slutspel. Trots detta skulle jag vilja påstå att det var en viktig match.

BVid vinst hade Brynäs chans att hamna 6a. Vid en vunnen 6:e plats skulle man sluppit möta FBK i kvartsfinalen eftersom seriesegrarna FBK får välja mellan det 7e och 8e laget till slutspel. Då Färjestad är ett otroligt starkt lag och dessutom verkar ha speciellt lätt för Brynäs som man inte förlorat på hemmaplan mot på 14 matcher (vilket alltså är flera år) så är risken stor att Karlstads-laget väljer just Brynäs.

För att slippa FBK var Brynäs inte bara tvunget att vinna. SAIK var dessutom tvunget att förlora. Så blev också fallet, men även om SAIk hade vunnit sin match och slutat framför Brynäs så hade en vinst mot FBK på hemmaplan vart viktig ur psykologisk synpunkt om man ställts mot samma lag i den första kvartsfinalen på torsdag.

Alla tror att Färjestad kommer att välja Brynäs. Jag tror också det. Färjestad väljer Brynäs därför att man har lätt mot Brynäs och en kvartsfinal mot BIF blir en transpotsträcka… Denna underskattelse är egentligen det enda som talar för Brynäs. Om Brynäs lyckas vinna sina hemmamatcher (matchen idag hade vart en hjälp på vägen, faktiskt) och ta FBK på bortaplan på ren underskattelse så har man en chans. Tyvärr är risken stor att FBK gör processen kort med Brynäs.

En annan aspekt som jag tror kunde ha gjort Brynäs till semifinal-lag vore en Jacob Markström i storform. Lindbäck har vart bra och den bättre målvakten den senaste tiden, men en Markström i toppform är bättre än en Lindbäck i storform och Markström i bra form är den typ av målvakt som kan avgöra matcher på egen hand. Nu är Markström inte i storform och Lindbäck kommer förmodligen att börja stå mot Färjestad vilket i dagsläget naturligtvis är rätt beslut av Czarnecki.

På måndag väljs kvartsfinalerna. Brynäs möter Färjestad och den första matchen kör igång i Läkerol Arena på torsdag. Förlust där och kvartsfinalserien är förlorad för Brynäs.

Nu är det dax att visa att Brynäs, med sin långa stolta historia, fortfarande är att räkna med!